Cseh feltámadás, azeri elfáradás...

azer_cseh_bronz

A játékosok bemutatása, a himnuszok elhangzása és a zászlócserék után elkezdődhetett a 2010-es futsal Európa-bajnokság bronzmérkőzése. A két résztvevő - Azerbajdzsán és Csehország válogatottja -, amelyek nem is olyan régen még a magyar válogatott csoportellenfelei voltak. De sajnos, ez már „történelem”, inkább nézzük a jelent.


 

Debrecen-Főnix Csarnok - 4845 néző
azeAzerbajdzsán-Csehország cze

3:5 (2:1)

Játékvezetők: Oleg Ivanov (UKR), Borut Sivic (SVN), Tommi Grönman (FIN) Időmérő: Stephan Kammerer (GER)

Azerbajdzsán: Tverjankin - Serjao, Felipe, Farzalijev, Thiago - Saljanski, Csujkov, Farajzadeh, Mammadkarimov, Boriszov Szövetségi edző: José Alesio Da Silva

Csehország: Gerčák - Dlouhý, Kopecký, Frič, Rešetár - Kroulík, Havel, Novotný, Belej, Sláma, Janovský, Meller Szövetségi edző: Tomáš Neumann

Gólszerzők: Borisov, Serjao, Farajzadeh illetve Belej, Sláma, Farzalijev (öngól), Novotný, Kopecký


Azerbajdzsán kezdte a játékot, rögtön egy Felipe helyzettel, majd Thiagonak is volt egy helyzete, de gólt nem sikerült szerezniük. Pechjükre a 27. másodpercben, az első cseh támadás azonban góllal végződött: Belej talált egy kontra után Tverjankin kapujába. (0:1)

Idegesek lettek a gyorsan bekapott góltól az azeriek, és számos átadási hibát elkövettek, de lassan lenyugodtak, és hamarosan már helyzetekig is eljutottak. A 4. percben a hatos vonaláról lőhettek el egy szabadrúgást, de csúnyán elrontották.

A mezőnyben is kezdtek magukra találni Alesio tanítványai, azonban mindig készenlétben kellett lenniük, mert a szórványosabb cseh támadások rendre veszélyt jelentettek.

A 7. percben megszületett a bronzmérkőzés egyenlítő gólja, Boriszov elhúzott a baloldalon, szinte az alapvonalról a kapu elé lőtte a labdát, és az éles lövés, amely elsuhant volna a kapu előtt, az eddig kiválóan védő Gerčák támaszkodó bal lábának a sarkáról a kapuba pattant.  (1:1)

Megnyugodtak az azeriek, és kezdték játszani a sokpasszos, enyhén altatós játékukat. Mire belemelegedtek volna, jött a cseh helyzet: Kopeczký nagyszerű cselek után helyzetbe hozta Rešetart, de Tverjankin bravúrral szögletre mentett. (Tud ez a „portás”!)

A 4. percben Serjao használta ki „testi erejét”, amiért sárgát kapott, a szabadrúgásnál egy figurával próbálkoztak a csehek, de nem tudták végigjátszani, mert elakadt egy azeri lábban a labda.

A másik kapu előtt, a 9. percben Serjao harcol ki egy lövőpozíciót, de jobblábas lövése csak az oldalhálóban köt ki.

Mammadkarimov is játéklehetőséghez jutott, és nagyon jól elvégezte a „kulimunkát”, a védekezést, a visszafutást, azt, amit ebben a sportágban meg lehet tanulni.

A 14. perc közepén Boriszov hibázott a védekezésben, utána már csak lerántani tudta a cseh ellenfelét, ezért sárgát kapott.

Az azeri szövetségi kapitány - Alesio - kért időt, és egy percig folyamatosan, megállás nélkül magyarázta, közben, a vizuálisan jobban értőknek még a mágnestáblán is elmutogatta, hogy mi az, amivel eredményt lehetne elérni. (Hát... nem egyszerű „szakma”!)

Az újrakezdést követően Felipe lőtt messziről, de csak a kapu mellé. Az ellenakcióból Tverjankin tisztázott fejjel. (Nagyon lüktető volt a játék, mindkét kapus folyamatos idegi munkának, komoly koncentrációnak volt kitéve, de nagyszerűen állták a sarat.)

Az azeri csapatban – úgy tűnt -, hogy a „kisárgázott” Bíró Jade feladatát Felipe vette át, de szemmel láthatóan kevesebb sikerrel!

Mammadkarimov dolgozott ki egy helyzetet, majd közelről háromszor is ismételt, de előbb Gerčák kétszer, majd a kapufa „tisztázott”.

Ismét Felipe lőtt távolról - mellé.

A másik kapunál Kopeczký lőtt kb. 12 méterről, a veszélyes lövés megpattant Thiagon - szöglet.

Rešetarnak is megjött a lövőkedve, de egyszer Tverjankin védett, a másodiknál kapu mellé lőtt a játékos.

Serjao ellen Kroulik szabálytalankodott, Thiago lőtt, de a szabadrúgás elakadt. A szöglet után Farzalijev lőtt, Gerčák a Kroulikon megpattanó labdát jó érzékkel, bravúrral védte.

Serjao a baloldalon, a vonal mellett megiramodott, Kroulik elnyomta, de lőtt, Gerčák kifutott – ütközött az azeri brazillal, ami után a cseh kapus ápolásra szorult.

Tomás Neumann időt kért, ő és Kopeczký mondták az instrukciókat az egy perc alatt, majd nagy lett a fogadkozás a pályáralépés előtt, hogy bizony ők megmutatják!

Thiago oldalberúgás után ballal lőtt, Gerčák látványos vetődéssel védte a hosszúsarokba tartó labdát.

Serjao 1 perc 15 másodperccel a vége előtt szemet gyönyörködtető egyéni játék után spiccel kilőtte a hosszúsarkot. (2:1)

Említésre méltó esemény már nem történt, gyönyörködtünk a kivetítőn ismételt gólban, majd ezzel a nagyszerű egyéni teljesítménnyel véget is ért a bronzmérkőzés első félideje.


100130_bronz_aze_czeA második félidőt a csehek kezdték, de helyzet, vagy gólszerzési lehetőség nem előttük, hanem az azeri Serjao előtt adódott, de „csak” a keresztlécet találta el.

Ebben a periódusban főleg Farzalijev tűnt ki jó keresztpasszaival. Látszott a játékán, hogy érti ezt a játékot, ami legfőképpen talán abban nyilvánult meg, hogy az azeri brazilok „bevették” őt a játékba!

A 23. perc végén Tverjankin balkézzel dobta ki a labdát, hogy minél gyorsabban helyzetbe hozza a cseh térfél közepén lévő társát, de a rosszabbul sikerült kidobást Sláma „leleste”, majd 12 méterről lőtt. Játékostársa - Kroulik – keresztbefutott az azeri kapu előtt, megzavarva ezzel a kopasz hálóőrt, és a labda a hálóba vágódott. (2:2)

Felvillanyozódtak a gól hatására Tomáš Neumann játékosai. Janovský iramodott meg és egyéni cselek után tiszta helyzetből a kapu mellé lőtt.

A 26. perc újabb cseh gólt hozott. Tverjankin - a legkézenfekvőbb megoldát választva - a kapujából messzire kifutva kifejelt egy előreívelést. A középre, és nem oldalra irányított labdát a „lábrakapott” csehek gyorsan visszajátszották, Dlouhy egy erősebb passzal megcélozta az üres kaput, a visszafutó Farzalijev – szerencsétlenségére – egy picit belespiccelt a labdába, amely a hálóban kötött ki. (2:3)

A következő percekben Thiago lövések, majd Gerčák védések szórakoztatták a szép számú közönséget.

A 30. percben Felipe kötényben áthúzta, átfűzte a labdát az egyik cseh játékos lába között, majd lőtt, de Gerčák ismét védett.

Serjao megiramodott, Janovský visszarántotta, de a testes azerit nem olyan könnyű megállítani - lőtt, Gerčák ismét védett.

Thiago kilépett, Gerčák kifutott, és hárított.

A 31 percben Belej egyedül tört kapura, 7 méterről lőtt, de Tverjankin szögletre mentett.

Serjao-Felipe összjáték után – Gerčák védett.

Támad Azerbajdzsán, a csehek védekeznek. Még öt perc, Tomás Neumann időt kér.

Tverjankin le, Thiago, mint „vészkapus” be.

A 36. percben Felipe labdát veszített, Janovský keresztbe játszott, Novotný a hosszú saroknál érkezett, és Tverjankin tehetetlen volt. (2:4)

Megzavarodtak ismét az azeriek, sürgette őket az idő, no meg a két gól különbség. Thiago lőtt, Serjaohoz pattant a labda, az Európa-bajnokság egyik felfedezettje Faraizadehhez passzolt, aki a kapu torkában egy gyors átvétellel megszelídítette a „bőrt”, majd bepasszolta az üres kapuba. (3:4)

Farzalijev is aktivizálja magát, átadása után Boriszov lőtt mellé, kiváló helyzetből!

Thiagonak volt még egy lövése, de Gerčák ismét védett.

Nagy kavarodás és talán az utolsó gólhelyzet a cseh kapu előtt, de kimaradt, és Kopeczký 10 másodperccel a vége előtt a megszerzett labdát kb. 35 méterről az üres azeri kapuba gurította. (3:5) A csehek örültek, az azeriek pedig, szomorkodtak…

A végén még Farzalijevet láthattuk a kivetítőn, akinek a világ összes fájdalma látható volt az arcán, de – sajnos – a bronzmérkőzésen is csak egy győztes van, és ez nem a sorozat végére elfogyó és elfáradó Azerbajdzsán, hanem az emberfeletti erőfeszítést igénylő győzelmektől pszichésen megerősödő Csehország válogatottja.

Vissza a PROGRAM-hoz!