FUTSAL.HU

FŐOLDAL » Hírek » Ajánló


Egy új futsal szakkönyv készülőben...

borito 1 4-1024x659Én mindenkivel egyformán beszélek, a szemetessel ugyanúgy, mint az egyetem elnökével.
(Albert Einstein)

Aki arra érdemes...

Az életemnek nagy részét a futballban és a futsalban töltöttem, több ezer mérkőzéssel a hátam mögött érkeztem meg az edzői oldalra. Mindenre az élet tanított, és az a számottevő 30-35 év, amit a sportágaim terén töltöttem. Nagyon jól ismerem a futsalunk mostani és múltbeli helyzetét. Nem akarok tiszteletlen lenni, de jobban ismerem, mint bárki más ebben az országban. Persze kérdezhetnék, hogy ezért van merszem futsal könyvet írni? Én meg csak azt mondom, hát persze, hogy ezért, hiszen van kezem, hangom, tudok írni, és ráadásul még élek. A képzeletbeli névtáblámon pedig röviden csak ez állhatna:

K. J. A Futsal!

Szeretem a futsalt, és remélem értem is, miért baj, hogy segíteni szeretnék azokon, akik nem értik? Hát majd ez a könyv eldönti. Csukassanak le, zárjanak be, ha bárkit megtévesztettem a futsallal kapcsolatos nézeteimmel. A könyvem szerepe pedig csak egy lehet, hogy a névtelen sportágunknak nevet, elismertséget és rangot szerezzen. A rangot a sportágunk hasznosságával kell bizonyítani, és ez lesz ennek a könyvnek a rendeltetése. Azért helyesbítenék: valamire még jó lesz ez a könyv, arra, hogy a múltunk bizonyítéka is legyen. Minden érzékszervemmel imádom a futballt és a futsalt. Amit a szemem közvetít egészen a nyelvemig és az orromig, mert érzem az ízét, illatát, s emiatt alig várom a hétvégeket, hogy a szememet a labdarúgás gyönyörétől elalélva lecsukjam, és álmaimban már a következő hétvégét várjam. Mert szerencsére vannak olyan mérkőzések, amelyek olyanok számomra, mintha egy jó zene szólna a fülemben, de ezt a zenét most a „szemem látja”, és az agyam közvetíti a szemem és a nyelvem között. Nyitott szemmel is lehetek vak, de vakként is hallhatom a zenét, mert sokszor egy filmet is becsukott szemmel nézek, mert így lehet igazán élvezni a mondanivalóját. A futballt sajnos, vagy szerencsére, csak a szemünkkel lehet érzékelni és a lábunkkal játszani, de igazán belül kell felfogni, megérteni. Az átlagos nézőnek néha egy szép megoldás után van tapsolhatnékja, de számomra az igazi csúcsérzés, ha belül is látom és értem ezt a játékot. Mert fontos, hogy a szemem lássa, de még fontosabb, hogy meg is értsem a futball törvényeit. Mert írhatom ezt a könyvet hangosan vagy halkan, kinek hogyan tetszik, de a sugallata a fontos. Ez a könyv utat próbál mutatni az utánpótlásképzésben, kiemelten az egyéni képzésben, és ezt nem általánosságokkal, hanem konkrét magyarázattokkal és gyakorlatokkal teszi. Képzési gondolataimban az elméleti képzés fontosságát ecsetelem az utánpótlásban, majd a futball törvényeiről írok. A gyakorlati képzés magyarázata után, lépésről – lépésre a gyakorlatok, feladatok sokaságával bizonyítom a bizonyítványomat. Ha valaki csak futsalra vágyik ebben a könyvben, akkor csalódni fog, mert nem csak arról szól, hanem futball és futsal nézetem világát is megosztom az olvasóimmal. Edzőknek és olyan olvasóknak írom ezt a könyvet, akik érdeklődnek a futsal és a futball iránt. Ennek a könyvnek a végén nem lesz irodalomjegyzék, hisz nem külföldi és magyar szakkönyvekből másolgattam össze, hanem saját szakmai gondolataimat osztom meg olvasóimmal. Egy új edzői látásról írok, a meggyőződéseimről, a „felismeréseimről”, a szabályokról és a törvényekről. Mert a szakkönyvírásnak két oldala van, az egyik az a törekvés, hogy mindenkinél többnek lássanak és többnek mutatkozzak.

Míg a másik oldalt csak azok értik meg, akik belekerültek már ebbe a „muszáj megírnom, muszáj kiírnom magamból” érzésbe, mert felgyülemlett bennem annyi, de annyi gondolat. Egyszerűen belehalnék, ha nem írnám ki magamból. Amikor ebbe az állapotba kerül egy író, akkor csak ömlik belőle a szó, az írás. A szakmai hit és tudás átadása, megismertetése kerül az első helyre, és ez azért van, mert tisztában van azzal, hogy ezt még senki nem írta meg előtte, és ezt neki kell megtennie.

A mérkőzések vagy a szakkönyvek tartalmának a megértése a futballal és a futsallal szembeni állhatatosság (eltökéltség) szükségeltetik. Ilyen feladat lesz ennek a könyvnek az elolvasása és a tartalmának a megértése is. Lehet, hogy többször kell az egyes fejezeteket átolvasni, értelmezni, mert nem egyszerű azt a képet vagy gondolatokat írásba fektetni. De ezért szép feladat és nagy kihívás egy szakkönyv megírása, mert ebben mindenre választ kell tudni adni, a laikus olvasónak ugyanúgy, mint a játékosnak, vagy az edző kollégáknak. De nem mindenkinek adatik meg a fejezetek megértése, felfogása. Mert úgy kell néhány részt megírni, hogy ne mindenki értse meg, mert csak az fogja helyesen és jól értelmezni, aki arra érdemes!

Aki arra érdemes

A tervezett témák:
1. kötet: Magyar és külföldi futsal történelem (50 oldal)
2. fejezet: aki arra érdemes /futball és futsal/  - egyesületi modell – futsal fejlesztési terv.. (240 oldal - Kis János) Képzési foglalkozások – futsal edzés foglalkozások (80 oldal - Javier Lozano – Vic Hermans – Kis János)
2. kötet: 200 edzés gyakorlat /futball és futsal/ (Kis János)
Futsal dvd  (bemelegítés - futsal gyakorlatok)
3. kötet: teremlabdarúgás tanterv (100 oldal) (Kis János – Kovács Kálmán)
Szabálykönyv (50 oldal)

forrás: vasasfutsal.hu