FUTSAL.HU

FŐOLDAL » Hírek » Ajánló


Az újabb álom: a Bajnokok Ligája

vincze_aniko1Vincze Anikó nem éppen óriás. Az őt ismerők azonban tudják, mégsem képzavar azt állítani: valódi bástya csapata kapujában, olyan erősség, amely szinte bevehetetlenné teszi a várat. A jelenlegi legjobb magyar női futsal-kapussal a pályafutásáról, a szakágról kialakult véleményéről beszélgettünk.

- Miként kezdődött futsal pályafutásod? Honnan az indíttatás?

- A Vesta elődje, az akkor még Postás néven szereplő csapat vezetője hívott el először egy kispályás tornára. Megtetszett, és a több játéklehetőség érdekében egyre több energiát fektettem inkább ebbe, mint a nagypályás pályafutásomba.

- Mindig is a kapusposzt vonzott?

- Egyáltalán nem. Csatárként játszottam korábban, és első klubomban is ezen a poszton kezdtem. Tulajdonképpen egy véletlen folytán lettem kapus.

- Alacsony termetednek nem érzed hátrányát a kapuban?

- Nagypályán számít igazán a magasság a kapusoknál. Itt futsalban nem érzem hátránynak. A gyorsaság, dinamika és a jó reflex sokkal fontosabb.

- Minek köszönhető, hogy ilyen fantasztikus reflexekkel rendelkezel? Van külön kapusedződ?

- Alapadottság lehet, amit sok gyakorlással fejlesztek folyamatosan. Szerencsésnek mondhatom magam, mert kezdettől fogva olyan kiváló kapusedzőkkel dolgozhattam együtt mint Fatér Károly, Kis Mária, Koszta János, Várkonyi Ferenc. Két éve az MTK kapusedzője Pleskó László segít felkészülnöm a mérkőzésekre, mind fizikálisan, mint mentálisan. Sokat köszönhetek neki.

- Eddigi csapataid?

- 2001 óta vagyok a Postásban, majd annak utódjában a Vestában, egy év kivételével, amit a Szekszárd csapatában töltöttem.

- Mi az amit az erősségednek tartasz és mi az amiben javulnod kell?

- Robbanékony vagyok, olvasom a játékot és nagyobb formaingadozás nélkül tudom végigjátszani a bajnokságot. A támadások segítésében előre szeretnék lépni, illetve a technikai képzettség mindig tökéletesíthető.

- Nagypályás múltadnak mennyire veszed hasznát a futsalban?

- A meccsrutin sokat számít, valamint a gyorsaságom kispályán jobban érvényesül. Egyébként teljesen más a két szakág.

- A női futsalban tevékenykedők szerint te vagy az ország legjobb kapusa.. Mennyire fontos neked a játékostársak és az edzőid véleménye?

- Örömmel tölt el, ha elismernek. Még jobb teljesítményre ösztönöz, hogy megfeleljek a mások és magam elvárásainak. De a kritikákat is meghallom, és próbálok tanulni belőlük.

vincze_aniko- Kívülről nézve, nagyon nyugodtak tűnsz mérkőzések közben. Mi az oka annak, hogy ennyire meg tudod őrizni hidegvéredet?

- Én is így látom, nem igazán szoktam idegeskedni. Ez is a rutinnak köszönhető. Fontosnak tartom, hogy egy kapus nyugalmat sugározzon, ez kihat a csapatára is. Az első években sokat küzdöttem a meccsdrukkal. Mára ezen már túlesek a bemelegítéssel, amire hosszabb időt szánok, mint a mezőnyben játszók, hogy a kezdősípszóra már megfelelő mentális állapotba kerüljek.

- A Vesta csapatában védesz évek óta. Hogyan jött ez a lehetőség? Jól érzed magad a csapatban?

- Véletlenül kerültem ebben a csapatba, de sokat köszönhetek neki, itt értem el a sikereket. Bár már volt olyan időszak, amikor a távozás gondolata megfordult a fejemben, de most kiváló a csapategység, jól érzem magam. Megint küzdünk egymásért, a sikerért, mint a korábbi bajnoki címek elnyerésekor.

- Hányszoros kispályás bajnok vagy?

- Összességében négyszer voltam országos bajnok kispályán. Ebből egy aranyat még a terembajnokság időszakából, a másik hármat már a futsal-bajnokságban szereztem.

- Mit szeretnél még elérni a futsalban? Mik a céljaid?

- Minél több nemzetközi mérkőzést szeretnék játszani a hamarosan elinduló Bajnokok Ligája sorozatban, valamint a futsal-válogatottban, hogy lemérhessem, hol tartok a nemzetközi mezőnyhöz képest. Nagyon fontos számomra a válogatottság, az álmom vált valóra, hogy ott lehetettem az első válogatott meccsen, ezért edzettem keményen évekig. Felemelő érzés volt és a mai napig meghatódom, ha arra a mérkőzésre gondolok. Örömmel megyek minden egyes alkalommal a válogatott összetartásokra. Kiváló a hangulat a csapatban, évek óta ismerjük egymást, baráti a viszonyunk. Tóth Károly szövetségi edző nemzetközi tapasztalata és szakmai hozzáértése megadja számunkra a fejlődés lehetőségét. Az edzések változatosak, jó iramúak, az alapvető taktikai felállásokat úgy érzem sikerült elsajátítanunk

- Milyen hatással lehet a női futsalra, hogy van már női futsal-válogatott is?

- Talán több fiatal lány kezd majd el futsalozni. Egy-két vidéki bázist leszámítva – ilyen például Tolna, vagy Miskolc –, nem igazán van utánpótlásunk. Ezen kellene változtatni.

- Van jövője a magyar női futsal-válogatottnak? Nemzetközi szinten milyen eredményekre lehetünk képesek?

- Lehet jövője a női válogatottnak, bár nem ismerjük az európai csapatok erősségét. Bízom benne, hogy eredményesek tudunk lenni. A csapat tagjai mindent megtesznek ennek érdekében. A moszkvai torna kiváló erőfelmérő lesz számunkra.

- Kiket tekintesz a legjobb női futsalosoknak?

- A jelenlegi mezőnyből kimagaslik Pádár Anita és Dombai- Nagy Anett, akik igazi vezéregyéniségek a pályán és úgy gondolom élmény nézni a játékukat.

- Szoktál ellesni mozdulatokat a magyar férfi futsal kapusoktól?

- Néhány hazai bajnoki kivételével, inkább csak válogatott mérkőzéseket láttam. Meglátásom szerint, a férfiválogatottnak nincsenek kapusgondjai. Pallai Gábort tartom szakmailag a legtöbbre, belőle árad a nyugalom és végig kitűnően tud összpontosítani, de Balázs Zolit és Revelandot is nagyon jó kapusnak tartom. A kapusok lábmunkáját mindig figyelemmel kísérem, de én alapvetően nagypályás technikával védek kispályán. Úgy vélem, hogy a férfiak stílusa nálunk nehezebben kivitelezhető, mivel nagy a sérülésveszély, ha a felsőtestünket eltalálja a labda.

- Klubcsapatod a Vesta-City Line K és 3S veretlenül vezeti a bajnokságot. Vártad ezt a jó szereplést? Minek köszönhető, hogy ennyire fut a szekér?

- Titkon reméltem csak, hogy ilyen eredményesek leszünk. Az előző évekhez képest jelentősen javult az edzéslátogatottság, és a nagypályás játékosaink is mindent megtesznek azért, hogy minél többet tréningezzen együtt a csapat. A taksonyi csapat, mint edzőpartner is sokat segített nekünk a téli időszakban.

- Várhidi Péternek és segítőjének, Herédi Attilának mekkora szerepe van az eddigi sikeres bajnoki szereplésben?

- Nagy szerepük van benne, a nagypályás elfoglaltságukhoz igazított lehetőségeikhez mérten mindent megtesznek a sikeres szereplésünk érdekében. Kiválóan motiválják a csapatot, megkövetelik a fegyelmezettséget a védekezésben, és hogy végig koncentráljunk, de megadják a kellő szabadságot is, hogy kreatívan játsszunk. Úgy érzem, nagyon jó formában van a csapat és bízom benne, hogy a bajnokság végén aranyérmet akasztanak majd a nyakunkba. Ez a célunk és ezért nagyon sokat dolgozunk.

Forrás: www.noifoci.com